Cuvintele de mai sus nu sunt doar o constatare a unui eveniment aşteptat de atâţia oameni de bună simţire, redată în stil mai mult sau mai puţin telegrafic pe canalele mass-media, ci un fapt deja împlinit. Deşi tergiversare unei astfel de hotărâri comune, sub care şi-au pus semnăturile toţi cei patru lideri ai PLDM, PL, PDM şi AMN, a lăsat să se întrevadă fisurile din angrenajul democraic al politicienilor de generaţie nouă de la Chişinău, există o „Alianţă pentru Integrare Europeană”.
Iată principiile de bază a coaliţiei nou-formate: „Ne asumăm responsabilitatea să asigurăm libertatea mass-media şi a audiovizualului public, divizarea puterilor în stat, garantarea independenţei sistemului judecătoresc, reformarea structurilor de forţă, investigarea completă şi obiectivă a evenimentelor din 7 aprilie cu prezenţa experţilor internaţionali, depăşirea crizei economice, eradicarea sărăciei, gestionarea corectă a banilor publici, eliminarea implicării abuzive a politicului în economie, reluarea relaţiilor cu donatorii internaţionali, demontarea verticalei puterii, garantarea autonomiei teritoriale, continuarea negocierilor pentru soluţionarea problemei transnistrene, integrarea europeană a Republicii Moldova, negocierea şi semnarea acordului de asociere cu UE, eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români, semnarea Convenţiei pentru micul trafic la frontieră”.
Toate bune şi frumoase până acum, deşi PCRM-ul nu vrea să cedeze poziţiile şi a trecut suspect de paşnic într-o aşa-numită „opoziţie responsabilă”. Odată cu acest prim pas arhinecesar momentului, starea de suspans politic a început să fie depăşită, iar golul profund ce pare că s-a instalat în inimile moldovenilor de diverse orientări ideologice îşi are motivaţiunea mai mult în criza economică demolatoare şi mai puţin în elementul politic sau, să zicem, în gripa porcină care ameninţă lumea întreagă.
Cine şi cum va deveni preşedinte de parlament, prim-ministru sau preşedinte de ţară vom vedea mai târziu, surprizele putând apărea oricând într-un domeniu al umanităţii atât de vechi şi sensibil precum politica, bolşevicii aflaţi încă la putere având asul lor în mâneca deocamdată nesuflecată şi îl vor uza la nevoie.
Deocamdată stau în expectativă. Or e vreme caniculară şi ortacii lui Voronin trebuie să prindă la putere, unii dintre ei aflându-se la umbra codrilor bătrâni sau pe plajele Mării Negre pentru a se pregătiţi de o nouă escapadă...
sâmbătă, 8 august 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu