duminică, 20 ianuarie 2013

Clarissa Pinkola Estes:...que la mujer recuerde quien es.../...ca femeia să rețină cine este cu adevărat...)




...que la mujer recuerde quien es...
 

Cuando las mujeres reafirman su relación con la naturaleza salvaje, adquieren una observadora interna permanente, una conocedora, una visionaria, un oráculo, una inspiradora, un ser intuitivo, una hacedora, una creadora, una inventora y una oyente que sugiere y suscita una vida vibrante en los mundos interior y exterior.....
...la palabra "salvaje" no se utiliza en su sentido de falta de control sino en su sentido original que significa vivir una existencia natural, en la que la criatura posee una integridad innata y unos límites saludables.
Las palabras "mujer" y "salvaje" hacen que las mujeres recuerden quiénes son y qué es lo que se proponen. Personifican la fuerza que sostiene a todas las mujeres.
A veces se la llama la "mujer que vive al final del tiempo" o la "que vive en el borde del mundo". Y esta criatura es siempre una hechicera-creadora o una diosa de la muerte o una doncella que desciende o cualquier otra personificación. Es al mismo tiempo amiga y madre de todas las que se han extraviado, de todas las que necesitan aprender, de todas las que tienen un enigma que resolver, de todas las que andan vagando y buscando en el bosque y en el desierto.

Clarissa Pinkola Estes


...ca femeia să rețină cine este...

Când femeile reafirmă relația lor cu natura sălbatică, acestea se completează cu o observatoare internă permanentă, o atotcunoscătoare, o vizionară, un oracol, o inspiratoare, o ființă cu intuiție, o realizatoare, o creatoare, o inventatoare și o ființă cu auz ascuțit care sugerează și face să apară o viață vibrantă în lumea interioară și exterioară...
...cuvântul ”sălbatic” nu se utilizează în sensul de lipsă de control ci anume în sensul lui original ce semnifică a trăi o existență naturală, unde ființa să aibă o integritate firească și niște limite binefăcătoare.
Cuvintele ”femeie” și ”sălbatic” fac așa ca femeile să rețină cine sunt și ce anume își propun. Personifică forța ce fortifică toate femeile. 
Uneori i se zice ”femeie care trăiește la capătul timpului” ori ”care trăiește la marginea lumii”. Și această creatură e întotdeauna o vrăjitoare-creatoare sau o zeiță a morții sau o domniță în devenire sau oricare altă personificare. E în același timp prietenă și mamă a toate cele ce s-au înstrăinat, a toate cele ce au nevoie de a învăța, a toate cele ce au de aflat o enigmă, a toate cele ce merg în neștire și caută în păduri și pustiuri.

Clarissa Pinkola Estes

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu